Pages

Tuesday 27 September 2011

စညး္ကမး္တက် သြယ္လ်လွပ

ဒီေန႔ ေခတ္မွာ လူေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားဟာ Diet သြားၾကတာကို ေတြ႕ျမင္ရ ပါတယ္။
တခ်ဳိ႕ကလည္း က်န္းမာေရး အတြက္ တခ်ဳိ႕ကလည္း Weight ေလွ်ာ့ခ်င္လုိ႔ စသျဖင့္ အေၾကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ Diet လုပ္ၾကပါတယ္။ ဘယ္လုိ ရည္မွန္းခ်က္နဲ႔ Diet လုပ္လုပ္၊ နည္းလမ္း က်က်နဲ႔ က်န္းမာေရးကို မထိခုိက္ဘဲ မိမိ လိုခ်င္တဲ့ ပန္းတိုင္ ေရာက္ဖုိ႔က အေရးႀကီးပါတယ္။ တခ်ဳိ႕လူေတြကေတာ့ ေရေတြ အမ်ားႀကီး ေသာက္ၿပီး Multivitamin ေတြမွီ၀ဲကာ အစာကို ခ်င့္ခ်ိန္စား ကပါတယ္။ စားခ်င္တဲ့ အစာကို လုံး၀ေရွာင္ရင္ ပိုဆုိး လာႏုိင္ပါတယ္။ ပုိၿပီး စားခ်င္စိတ္က ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္နဲ႔ လုိအပ္တဲ့ အစားအစာကို ခ်ိန္ခြင္ လွ်ာညီမွ်ေအာင္ ထိန္းၿပီး စားေသာက္တဲ့ အေလ့အက်င့္ကို လုပ္ယူလုိ႔ ရပါတယ္။

တစ္ဖက္က Exercise ေတြလုပ္၊ Weight ေလွ်ာ့တဲ့ Method ေတြလုပ္ၿပီး က်န္တစ္ဖက္ကေန အစားအေသာက္ကို မထိန္းသိမ္းရင္လည္း Weight က်ဖုိ႔ ခက္ခဲ ေနတာကို ေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။ Exercise ေတြလုပ္ ေနၿပီး ပင္ပန္းတယ္ ဆုိၿပီး တအား စားေနရင္လည္းWeight က ပုိေတာင္မွ တက္လာ ႏုိင္ပါတယ္။ ကုိယ့္ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းကာ အရသာ ရွိတဲ့ အစားအစာ၊ မိမိႀကိဳက္ ႏွစ္သက္တဲ့ အစားအစာကို ေရရွည္ စားသုံးခ်င္တယ္ ဆုိရင္ေတာ့ ေရရွည္ခံမယ့္ အေလ့အက်င့္ ေကာင္းေတြကို ေမြးျမဴရပါလိမ့္မယ္။ တကယ္ အသုံးတည့္၊ အသုံး၀င္မယ့္ နည္းလမ္းေတြပါ။

၁။ ။ ဇြန္း၊ ခက္ရင္း၊ လက္ေတြကို မသုံးဘဲ တူနဲ႔သုံးၿပီး စားၾကည့္ပါ။ အဲဒါမွ အစာေတြကို အလ်င္စလုိ မမ်ဳိခ်မိဘဲ ဘာေတြ စားေနတယ္ ဆုိတာကို သတိ ထားမိပါလိမ့္မယ္။ ဗိုက္ျပည့္တာကို အသိအမွတ္ ျပဳဖုိ႔ ဦးေႏွာက္က ၁၀ မိနစ္မွ ၁၅ မိနစ္ထိ အခ်ိန္ ယူတတ္ပါတယ္။ အစား အေသာက္ကို ျမန္ျမန္စားေလ၊ မ်ားမ်ားစားေလ မျဖစ္ေအာင္ အစာစားရင္း ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ဂ႐ုစုိက္ သတိထားၿပီး စားသုံးပါ။

၂။ ။ မခံမရပ္ ႏုိင္ေအာင္ ဆာေလာင္တဲ့ အခါ ေတြ႕ကရာ သေရစာ တစ္ခုခုကို စားဖုိ႔ မၾကံခင္မွာ ေရကို ဖန္ခြက္ႀကီးနဲ႔ တစ္ခြက္ (သုိ႔) Juice တစ္ခြက္ အရင္ ေသာက္လုိက္ပါ။ (မွတ္ခ်က္။ ။ သၾကား မသုံးေဆာင္ရ။ မျဖစ္မေန သုံးေဆာင္ လုိပါက အနည္းငယ္သာ အသုံးျပဳပါ။)

၃။ ။ ေရေႏြးၾကမ္း(အပူ) မ်ားမ်ား ေသာက္ေပးပါ။ အဆီက်ဖို႔ အေထာက္အကူ ေပးပါတယ္။ (ေအးေနတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းကို မေသာက္ သုံးပါနဲ႔။)

၄။ ။ ညစာကို ေစာေစာစားပါ။ ေနာက္က်ၿပီး ညစာ စားျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ထမင္း စားၿပီး ခ်က္ခ်င္းထုိင္ ႐ုပ္ရွင္ၾကည့္၊ အိပ္ရာထဲ တန္း၀င္တဲ့ အလုပ္ကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။

၅။ ။ ထမင္း(ဆန္)ကို တျဖည္းျဖည္း ေလွ်ာ့စားပါ။ ထမင္းဟာ Carbohydrate ျဖစ္ၿပီးStarch တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ Starch ေတြကို မ်ားမ်ား စားသုံးရင္လည္း Weight (အေလးခ်ိန္) တျဖည္းျဖည္း တက္လာပါလိမ့္မယ္။

၆။ ။ အစာကို တျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလွ်ာ့စားပါ။ ႐ုတ္တရက္ ေလွ်ာ့မယ္ဆုိရင္ ဗိုက္ဆာတဲ့ အျပင္ ဂ႐ုမစိုက္ပါက အစာအိမ္ ေရာဂါပါ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ အစာအိမ္ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း အက်င့္လုပ္ဖို႔ လုိအပ္ပါတယ္။ အစာအိမ္ ဆန္႔သေလာက္ထည့္ရင္ Weight က်ဖုိ႔ အင္မတန္ ခက္ခဲပါတယ္။ အေလ့အက်င့္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း လုပ္ၾကည့္ပါ။ အင္မတန္ လြယ္ကူတာ ေတြ႕ရပါ လိမ့္မယ္။

ဥပမာ- ထမင္း တစ္ခါစားရင္ ၂ ပန္း ကန္စားတယ္ ဆုိပါစို႔။ ခ်က္ခ်င္း တစ္ပန္းကန္ ေလွ်ာ့စားရင္ ႀကီးမားတဲ့ အခက္အခဲ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၂ ပန္း ကန္စားရာကေန ေလွ်ာ့စားမယ္ ဆုိရင္ ပထမေန႔မွာ တစ္လုတ္ ေလွ်ာ့စားပါ။ ဒုတိယေန႔မွာ ႏွစ္လုတ္ ေလွ်ာ့စားပါ။ ဒီနည္းနဲ႔ ေန႔စဥ္ထမင္း အလုတ္ အနည္း ငယ္စီ ေလွ်ာ့ခ်သြားၿပီး စားသင့္႐ုံ ပမာဏကို ခ်ိန္ယူပါ။

ပုံမွာ ျပထားတဲ့ နည္းေတြနဲ႔ တျဖည္းျဖည္း ေလွ်ာ့စားႏုိင္ပါတယ္။ ပုံျပပါ အတုိင္း တိတိ က်က် လုိက္နာရမယ္လုိ႔ မဆုိလိုပါ။ ကိုယ္တတ္ ႏိုင္သမွ် ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕လုိအပ္ခ်က္နဲ႔ စိတ္ကို ထိန္းညိႇၿပီး စားေသာက္ဖုိ႔ ရည္ၫႊန္း ထားပါတယ္။ အစာကို တျဖည္းျဖည္း ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး အစာအိမ္ကို အက်င့္ လုပ္ေပးတဲ့ စနစ္ဟာ လြယ္ကူေၾကာင္း မ်က္၀ါး ထင္ထင္ ေတြ႕ျမင္ ရပါလိမ့္မယ္။

၇။ ။ အစာကို နည္းနည္းနဲ႔ ျဖည္းျဖည္း မွန္မွန္ စားေပးပါ။ စားလုိက္သမွ် အစားအစာေတြမွာ ပ႐ိုတိန္း ဓာတ္နဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ ပါပါေစ။ အစာစားၿပီး မတင္းတိမ္ရင္ ပန္းသီး၊ ဖရဲသီး၊ သေဘၤာသီး၊ Orange, Juice, Carrot Juice, Pomelo Juice ေတြကို သုံးေဆာင္ ႏုိင္ပါတယ္။ Juice ေတြဟာ Fresh Juice ေတြ ျဖစ္ဖုိ႔ေတာ့ လုိအပ္ပါတယ္။

၈။ ။ ပုလင္း အခ်ဳိရည္ေတြကို မသုံးေဆာင္ သင့္ပါဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆုိေတာ့ ပုလင္း အခ်ဳိရည္ေတြမွာ Chemical ဆိုးေဆးေတြ အရသာ တုေတြ သုံးထားတဲ့ အျပင္ ျမင့္မားတဲ့ သၾကား ပမာဏ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေရရွည္ ေသာက္သုံးပါက ပို၀လာႏုိင္တဲ့ အျပင္ ေဘးဥပဒ္ပါ ေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။

၉။ ။ ေထာပတ္ အဆီမ်ားတဲ့ အစား အစာေတြ ခ်ိစ္၊ ဆီေၾကာ္ အစားအစာေတြ၊ သၾကား၊ ေခ်ာကလက္၊ အခ်ဳိႀကီးတဲ့ အစားအစာေတြ၊
Ice-craem, စပ်စ္သီး၊ စပ်စ္ရည္၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ ေျမပဲစတဲ့ အဆီဓာတ္ ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး ခ်ဳိလြန္းတဲ့ အသီးအႏွံေတြကိုလည္း အလြန္အကြၽံ မစားဘဲ သတိထားၿပီး သုံးေဆာင္ ရပါလိမ့္မယ္။ အထက္ပါ နည္းေတြ အတုိင္း မိမိ ခႏၶာကိုယ္ကုိ အေလးခ်ိန္နဲ႔ အလွတာ ရွည္ခံေအာင္ ထိန္းသိမ္း ထားႏိုင္ပါေၾကာင္း သတင္းေကာင္း ေပးအပ္ပါတယ္
သင္းပပ

No comments:

Post a Comment